Apa Itu Tenaga Dalam

bekam

Oleh: Ismail Mohamad

APAKAH ITU TENAGA DALAM?

Tubuh kita terbahagi kepada 2 bahagian besar, iaitu tubuh fizikal dan tubuh bioplasmik/ tubuh eterik atau lebih senang di kenali sebagai tubuh aura yang memancar mengelilingi tubuh fizikal. Kalau tenaga luar adalah kekuatan tulang-tulang dan otot untuk melakukan kerja-kerja fizikal, maka tenaga dalam pula kelihatan sebagai aliran gelombang tenaga yang mengalir melalui salurannya yang di panggil meridian. Gelombang tenaga ini terhasil daripada metabolisme sel-sel (penghasilan ATP oleh sub-sel mitokondria), melalui pernafasan kita.

Tenaga dalam murni di olah atau di latih melalui ritma pernafasan tertentu, yang disertai dengan gerakan-gerakan tertentu (jurus) dan konsentrasi fikiran. Tenaga dalam yang terhasil di simpan di pusat getarnya; di bawah pusat atas pusat atau dada. Di mana masing-masing perguruan berbeza pendapat tentang pusat getaran tenaga dalam masing-masing.

Pusat getar tenaga inilah menjadi stor tenaga dalam, yang boleh di pakai bila-bila masa yang diperlukan. Semakin sering ia dilatih, maka semakin besarlah kapasiti tenaga tersebut. Semakin cerah aura dan semakin sihatlah zahir dan batin.

ASAL USUL TENAGA DALAM

Tenaga Dalam telah wujud sejak dari dahulu kala dan terus mengalami pembangunan dari masa ke semasa. Namun pada waktu dahulu, ianya diajar secara tertutup atau persendirian dan diajar melalui Pesantren-Pesantren (Sekolah Pondok Islam) kerana di masa dahulu tidak diajar secara terbuka dan ilmu ini rahsia lagi dirahsiakan dan berkaitan dengan kerohanian Islam.

Namun sekarang ia bukanlah lagi begitu rahsia dan sangat mudah dipelajari sekalipun orang cacat atau kanak-kanak. Orang bukan Islam juga berpeluang mempelajari ilmu ini.

KELEBIHAN TENAGA DALAM DAN SIAPA PATUT MEMPELAJARINYA

Keunikan Tenaga Dalam ini ialah kita dapat menahan serangan musuh supaya musuh tidak sempat bertindak malahan kita boleh pula membuat pukulan jarak jauh hingga musuh tercampak dan tanpa kita perlu menyentuhnya.

Dengan mempelajari Tenaga Dalam ini, dengan izin Allah SWT, kita dapat melindungi harta-benda seperti rumah, melindungi seseorang dari perbuatan jenayah seperti seluk saku, ragut, rompakan dan rogol. Kaedah ini boleh dibuat secara dekat ataupun jauh seperti kita sedang outstation keluar ke bandar ataupun ke luar negara.

Kaedah masih terus berkesan walaupun kita sedang tidur ataupun kita sedang dalam posisi tidak tahu yang musuh akan melakukan jenayah. Tidak seperti seni mempertahankan diri (Martial Arts), membangkitkan Tenaga Dalam tidak memerlukan masa bertahun-tahun untuk dipelajari tetapi hanya waktu yang sangat singkat iaitu 20 minit pertama atau 1-2 minggu sahaja dan anda terus boleh menggunakannya.

Walau siapa anda dan di mana anda bekerja, Tenaga Dalam ini sangat berguna kepada anda semua untuk mengekal dan meningkatkan kesihatan, keselamatan dan boleh dipraktikkan dalam kehidupan seharian. Kita akan mendapat keyakinan diri yang tinggi (self-confident) dan boleh mengelakkan orang bertindak jahat terhadap kita.

MISTERI TENAGA DALAM

Shares 0

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *