Penyakit Tiroid dan Simptom-simptomnya

By | Disember 10, 2017

Penyakit Tiroid

Tiroid adalah kelenjar berbentuk rama-rama di bahagian depan leher. Ia menghasilkan hormon yang mengawal kelajuan metabolisme anda iaitu sistem yang membantu badan menggunakan tenaga. Kelenjar tiroid (thyroid gland) melalui hormon yang dihasilkannya mempengaruhi hampir kesemua proses metabolik di dalam badan kita. Kerapkali berlaku gangguan atau masalah tiroid yang bermula daripada masalah yang kecil iaitu kehadiran bengkak kelenjar tiroid (goiter) yang tidak membawa bahaya serta tidak memerlukan rawatan seperti penyakit kanser yang mengancam nyawa.

Sistem Tiroid Tubuh Manusia

Antara penyakit tiroid yang paling kerap dialami adalah pengeluaran hormon tiroid yang TIDAK NORMAL. Terlalu banyak hormon tiroid akan membawa kepada penyakit yang dipanggil sebagai hipertiroid (hyperthyroidism), sebaliknya terlalu sedikit pengeluaran hormon tiroid pula akan menyebabkan masalah hipotiroid (hypothyroidism). Mari kita tengok apakah simptom-simptom penyakit tiroid.

Simptom-simptom Penyakit Tiroid

1) Berat badan NAIK atau TURUN tiba-tiba

Perubahan berat badan secara tiba-tiba adalah tanda biasa gangguan tiroid. Kenaikan berat badan adalah tanda hormon tiroid berada di aras yang rendah atau keadaan yang dipanggil sebagai hipotiroid. Sebaliknya jika tiroid anda mengeluarkan hormon yang lebih daripada yang diperlukan oleh badan (hipertiroid), anda mungkin akan kehilangan berat badan secara tiba-tiba.

2) Bengkak di Leher

Pembengkakan atau pembesaran pada leher adalah clue yang nampak bahawa mungkin ada sesuatu yang tidak kena dengan tiroid anda. Bengkak kelenjar tiroid atau goiter ini berlaku tidak kira samada anda menghidapi hipotiroid mahupun hipertiroid. Kemungkinan juga bengkak tersebut adalah berpunca daripada kanser tiroid, iaitu ketulan yang membesar di dalam tiroid. Boleh jadi juga, ia tiada kaitan dengan tiroid.

3) Perubahan Pada Kadar Degupan Jantung

 

 

Shares 11

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *